logo
blog cover

نرم افزار مدیریت مأموریت اُلستیک: خودکارسازی گردش کار تیم‌های میدانی

11 تیر 1404
نظارت تصویری
دیاگ آنلاین
تشخیص شتاب ناگهانی
تشخیص ترمز ناگهانی
تشخیص حمل با جرثقیل
ثبت وقایع تصویری
مدیریت راننده
مدیریت سرویس دوره ای ناوگان
مدیریت دما
اپلیکیشن راننده
اپلیکیشن تکنسین تعمیر و نگهداری
تشخیص مصرف سوخت
تشخیص تخلیه ناگهانی سوخت
مدیریت هزینه ها
تبلیغات محیطی
محدوده جغرافیایی
اشتراک گذاری متحرک
توزیع هوشمند کالا
مسیرچینی هوشمند پخش
اپلیکیشن دریافت سفارش
مدیریت نقاط توزیع
صدور بارنامه آنلاین و سراسری
سامانه باربری ها
ماموریت پرسنل
ماموریت حمل و نقل
اپلیکیشن پرسنل

امروزه در عرصه رقابت، شرکت‌ها برای افزایش بهره‌وری و پاسخگویی سریع به درخواست مشتریان، نیازمند ابزارهایی هستند که خودکارسازی گردش کار تیم های میدانی را محقق کنند. با توسعه راهکارهای ابری و اپلیکیشین های گوشی همراه، تیم‌های میدانی قادرند وظایف خود را در لحظه دریافت و گزارش کنند و مهم تر از آن، مدیران نیز بر فرآیند اجرای وظایف نظارت داشته باشند. پلتفرم یکپارچه اُلستیک که شرکت نیک آوازه آن را ارائه کرده است، نرم افزار ها و اپلیکیشن های قدرتمندی در این زمینه فراهم آورده که در ادامه مطلب به آن ها خواهیم پرداخت.


اهمیت نرم افزار مدیریت مأموریت در ناوگان های حمل و نقل

با استفاده از پلتفرم هوشمند مدیریت مأموریت ، تمامی درخواست‌ها و مأموریت‌های میدانی در یک داشبورد مرکزی نمایش داده می‌شود و این امر تمام مراحل مأموریت را به صورت شفاف و عینی به تصویر می کشد.  در این بین از اهمیت ردیابی لحظه‌ای خودرو ها نباید غافل شد؛ ردیابی لحظه ای خودرو ها امکان خودکارسازی گردش کار به معنای تخصیص اتوماتیک و هوشمند مأموریت به نزدیک‌ترین کارشناس است. در نهایت امر با ثبت نتایج مأموریت در اپلیکیشن موبایل، گزارش نهایی بدون نیاز به انتقال دستی اسناد آماده و به سرور ابری منتقل می‌شود.


 مزایای خودکارسازی گردش کار تیم‌های میدانی در سازمان ها

با توجه به تنوع و گستردگی فعالیت های تجاری در عصر حاضر، امکان ایجاد هماهنگی و نظارت و همچنین تقسیم کار به روش های قدیمی و دستی وجود ندارد؛ لذا برای مدیریت بهینه و خودکار سازی گردش کار تیم های میدانی باید از ابزارها و فناوری های هوشمند و اتوماتیک استفاده کرد.

·        کاهش خطای انسانی: با بهره‌گیری از سیستم‌های هوشمند تخصیص مأموریت، اشتباهات در زمان‌بندی و انتخاب کارشناس به حداقل می‌رسد.

·        بهبود زمان پاسخگویی: فرایند خودکارسازی گردش کار سرعت شناسایی، اعزام و خاتمه مأموریت را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد.

·        افزایش رضایت مشتری: گزارش لحظه ای و دقیق از وضعیت عملیات باعث اعتمادسازی و ارتقای سطح خدمات می‌شود.

·        مدیریت منابع بهینه: با تحلیل داده‌های اجرایی، مدیران می‌توانند ظرفیت ناوگان و تیم‌های میدانی را بر اساس نیاز تنظیم کنند.


 راهکارهای اُلستیک برای مدیریت ماموریت و خودکار سازی گردش کار تیم های میدانی

برای هر شرکت یا سازمانی که دارای ناوگان است، نظارت کامل بر مسیر ماموریت از آغاز تا انتها ضرورتی غیرقابل اجتناب می باشد. نرم افزار مدیریت ماموریت اُلستیک  با راهکارهایی مبتنی بر هوش مصنوعی این ضرورت را برطرف میکند. این راهکارها به قرار زیر است:

1.     ماژول تخصیص هوشمند مأموریت: با الگوریتم‌های تحلیل مسیر و موقعیت، این ماژول نزدیک‌ترین کارشناس را شناسایی و مأموریت را به‌صورت خودکار اختصاص می‌دهد.

2.     اپلیکیشن موبایلی با قابلیت آفلاین: کارشناسان میدانی حتی در مناطق با پوشش شبکه ضعیف، مأموریت‌ها را مشاهده و در زمان اتصال، اطلاعات را همگام‌سازی می‌کنند.

3.     داشبورد ابری تحلیلی: مدیران با استفاده از داشبورد ابری، میزان موفقیت و زمان‌بندی هر مأموریت را تحلیل کرده و گزارشات سفارشی دریافت می‌کنند.

4.     یکپارچگی با اینترنت اشیاء: اتصال دستگاه‌های IoT مانند حسگرها و دوربین‌های خودرویی به پلتفرم مدیریت مأموریت اطلاعات واقعی از وضعیت تجهیزات را به گردش کار اضافه می‌کند.


 زیر ساخت ها و مراحل پیاده سازی مدیریت ماموریت اُلستیک

زیرساخت مدیریت مأموریت اُلستیک شامل یک معماری مقیاس‌پذیر ابری است که از میکروسرویس‌ها، پایگاه داده‌های توزیع‌شده و APIهای امن بهره می‌برد. برای پیاده‌سازی آن، ابتدا نیازمندی‌های کاربر و جریان‌های کاری مأموریت‌ها شناسایی و مستندسازی می‌شوند. سپس معماری سیستم (شامل سرویس‌های مکان‌یابی، زمان‌بندی، اطلاع‌رسانی و گزارش‌دهی) طراحی شده و کدگذاری می‌گردد. در مرحله بعد، واحدهای مختلف (ماژول‌های مسیریابی، تخصیص راننده، کنترل وضعیت مأموریت) توسعه و از طریق تست خودکار و آزمون پذیرش کاربر (UAT) اعتبارسنجی می‌شوند. در نهایت به محیط تولید داده منتقل و از طریق ابزارهای مانیتورینگ و هشداردهی  عملکرد، امنیت و پایایی سیستم به‌صورت مداوم رصد و بهینه‌سازی می‌شود. در کنار تهیه نرم افزارها و اپلیکیشن های موبایل، لازم است موارد زیر جهت پیاده سازی و بهره برداری نهایی مدنظر قرار گیرد:

·        آموزش و استقرار: برگزاری دوره‌های آموزشی برای کارشناسان میدانی و مدیران و آموزش نصب و استفاده از اپلیکیشن‌های لازم.

·        پایش و بهینه‌سازی: با استفاده از داده های واقعی، نقاط ضعف فرایندها در جهت خودکارسازی گردش کارشناسایی گردد.


 نتیجه‌گیری

با استفاده از نرم افزار مدیریت مأموریت اُلستیک میتوان خودکارسازی گردش کار تیم‌های میدانی را محقق نمود؛ همچنین باید در نظر داشت محصولات و راهکارهای اُلستیک، نه‌تنها کارایی سازمان را به‌طور چشمگیری افزایش می‌دهد، بلکه امکان ارائه خدمات سریع‌تر، دقیق‌تر و هوشمندانه‌تر را فراهم می‌کند. با انتخاب راهکارهای مدرن اُلستیک، مسیر رشد و توسعه سازمان هموار تر خواهد شد. جهت دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره تخصصی با کارشناسان ما در ارتباط باشید. 


دسته بندی ها:مدیریت مأموریتخودکارسازی گردش کار

جدیدترین مقاله